Students to Tackle Global Challenges at Sac State’s Science Complex

CO Architects Designs Facility to Inspire Discovery, Innovation, and Community Involvement

Sacramento State Science Building by CO Architects / Photography by Tom Bonner

CO Architects’ advanced science facility includes a planetarium that serves the students and community of Sacramento State University. Photos: Tom Bonner. Click here for high-resolution images.

SACRAMENTO, CA: The 96,631-square-foot Ernest E. Tschannen Science Complex at California State University, Sacramento (Sac State), designed by Los Angeles-based CO Architects, serves as an educational and cultural hub for students, faculty, visitors, and the greater Sacramento community.  The new five-story, $91.5-million building features a state-of-the-art, energy-efficient, light-filled science facility providing teaching and research laboratories for the College of Natural Sciences and Mathematics.  According to the university, the facility is designed as a space for students to investigate solutions for climate change, healthy aging, and many other worldwide challenges.

Set on the banks of the American River, the facility provides indoor and outdoor student collaboration spaces and terraces, 20 classroom labs, 10 research labs, one hybrid lab, three lecture halls, a roof-top observatory, as well as a 120-seat planetarium open to the community.  The facility is the university’s first new academic building in nearly 15 years.

The new complex defines an underused edge of the campus within the university’s science and engineering precinct.  “The complex is an important part of Sac State’s first impression upon visitors and it serves as a beacon for the university and the local community,” said James Simeo, AIA, LEED AP, Principal at CO Architects.

CO Architects’ façade design pays homage to the nearby American River; the concept relates to the rippling effect created when a stone is thrown into water.  The location of the planetarium at the building’s inward inflection point represents the stone’s impact on the river, while the patterned window system radiates outward to emulate the ripples formed.  Polished, dark concrete and spandrel glass, along with vertical and horizontal concrete bands and metal sunshades, additionally signify elements of nature.  “Linking the complex’s design to its surrounding environment was essential in positioning the project organically onto the campus,” said Fabian Kremkus, AIA, LEED GA, Principal at CO Architects.

Instructional laboratories have large expanses of glass adjacent to public corridors in order to promote “science on display” and connect students and faculty.  These corridors branch out toward the east and west from central lobbies on each floor.  Filled with natural light during the day, and a soft glow at night, the open lobbies act as the heart of the building, where students can collaborate and study in specially designed spaces.  An observatory accessible from the building’s rooftop features a retractable roof and two telescopes to serve as a location for viewing the cosmos.  The planetarium has a 2,500-square-foot dome offering a versatile high-tech environment that serves as a venue for education, public events, and field trips.

The integrated landscape, featuring a man-made earth berm and native plantings, provides opportunities for biologists and botanists to experiment and teach outside their labs.  An outdoor plaza offers shade for gathering, studying, and resting.  A green roof is accessible from a continuous ramp and stairs.  This campus public space complements the Student Union across from the science complex and creates synergies as a campus activity node.

Targeting LEED Gold certification, the building’s shape and north-south orientation minimizes solar heat gain, increase energy efficiency, and reduce cost.  Roof drains and site pavements draining to water-control devices—bioswales and green roofs—reduce the volume of on-site runoff by 25 percent.  Shading strategies, reflective roof finishes, thermal-bridging, and interior LED lighting resist transferring heat to the building.

In addition to CO Architects, which is responsible for the architecture, interior architecture, programming, and lab planning, the project team includes Sundt Construction (general contractor), P2S Inc. (MEP engineer), Buehler & Buehler Structural Engineers (structural engineer), Cunningham Engineering (civil engineer and landscape architecture), KGM Architectural Lighting (lighting), Mei Wu Acoustics (acoustical), CPP (wind engineering and air quality), Lerch Bates (vertical transportation), Atelier Ten (energy and environmental design consultant), and Jensen Hughes (code consulting).

Los Angeles-based CO Architects is nationally recognized for architectural planning, programming, and design in the higher education, science and technology, and healthcare sectors, and works with leading institutions from coast to coast.  CO Architects’ specialized expertise includes transformative schools of medicine and health professions, advanced research and teaching laboratories, and innovative clinical facilities on higher education, healthcare, and urban campuses.  The firm has been nationally and internationally recognized with more than 150 awards for innovative design and project delivery, including the American Institute of Architects, California Council’s Architecture Firm of the Year Award.